İran'da yaşananlar Türkiye için bir ders niteliğinde
Haber
18 Kasım 2022 - Cuma 10:11 Bu haber 3349 kez okundu
 
İran'da yaşananlar Türkiye için bir ders niteliğinde
ABD destekli PKK/PJAK ve DEAŞ, İran'daki eylemlerin başında. Şiddeti artıran iki örgüt farklı eyaletlerde kanlı eylemler yaptı. Tümgeneral Hüseyin Selami, “Dünyanın bütün iblisleri İran'a karşı toplandı.” dedi.
Türkiye Haberi
İran'da yaşananlar Türkiye için bir ders niteliğinde

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, 16 Kasım’da PKK yayın organına verdiği röportajda İran’daki eylemleri değerlendirdi. Eylemlerde kullanılan “Kadın, Yaşam, Özgürlük” ana sloganının PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğunu belirten Bayık, “Jin jiyan azadî (Kadın, Yaşam, Özgürlük) bütün toplumu etkisi altına alıyor, birliği geliştiriyor. İran’da İslam devletine karşı duranlar, bugüne kadar birleşemiyorduk, aramızdaki çelişkiler birleşmemize izin vermiyordu fakat kadın mücadelesi, atılan o slogan, bizi birleştirdi, diyorlar. Bugüne kadar bu birlik sağlanmamıştı, diyorlardı.” ifadelerini kullandı.

 

PJAK Eşbaşkanı Siyamend Moini de terör örgütü yayın organlarına yaptığı açıklamasında İran’daki şiddet eylemlerini “devrim” olarak niteledi. “Şu anda yaşanan tarihe damgasını vuracak kadın öncülüğündeki bir devrimdir ve İran’ın sistemini sarsmış durumdadır. Sadece İran’da değil bütün Orta Doğu’da değişimin kapısı aralayacak bir devrimdir.” diye konuşan Moini, “Bütün Kürt halkı hep birlikte hareket etmeli. Kürt halkının öncülük ettiği bu devrim İran’da da ulus-devlet sisteminin sonunu getirerek Kürtlere ve diğer halklar için demokratik bir sistemin kurulmasına yol açmalı.” diye konuştu. Türkiye ve İran’ın kendilerine karşı iş birliği yaptığını söyleyen Moini, ancak bu iki ülkenin başarılı olamayacağını iddia etti.

 

 

ELEBAŞLARI ÇAĞRI YAPIYOR, MİLİTANLARI ALANA İNİYOR

Mahsa Emini’nin ölümü sonrası İran’da başlayan eylemler, önemli ölçüde durulsa da bazı günler göstericiler şiddet seviyesi yüksek eylemler yapıyor. Çarşamba akşamı, halkın siyasi yönetime karşı sokağa inmesi için özellikle sosyal medya üzerinden yoğun çağrılar yapıldı. Ancak bu çağrılar itibar görmedi. 40-50 kişilik gruplar halinde eylem yapan göstericilerin hedefinde polis, siviller ve kamu malları vardı. Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un Irak’ın kuzeyinde silahlandırdıkları ve eğittiklerini söylediği, PKK/PJAK, Komele, İKDP gibi terör örgütleri Kürdistan Eyaletine bağlı şehirlerde eylem düzenledi. Eylemlerin hedefinde polis, sivil vatandaşlar ve kamu malları vardı. Göstericiler, taş, sopa ve palanın yanı sıra ateşli silahlarla polise saldırdı. Göstericiler aynı zamanda yollara bariyerler kurarak ateşe verdi. Terör örgütleri lehine sloganlar atan eylemciler, yaktıkları ateşlerin başında zafer işareti yaparak dans etti. Daha önceki eylemlerde olduğu gibi yine İran bayrağı eylemciler tarafından ateşe verildi.

 

 

DEAŞ BU KEZ DE HUZİSTAN’DA DEVREYE GİRDİ

Yaklaşık 10 gün önce Şiraz’da bulunan Şah Çerağ türbesine terör saldırısı düzenleyen DEAŞ bu kez de Huzistan Eyaletine bağlı İzeh şehrinde ortaya çıktı. İki motosikletle eylem alanına gelen DEAŞ’lılar, uzun namlulu silahlarla polis ve sivillerin üzerine ateş. 7 kişinin hayatını kaybettiği olay sonrası Huzistan Eyaletinde 1, İzeh kentinde ise 3 gün yas ilan edildi. Olayın ardından başlatılan operasyonda 3 kişi yakalandı. Aynı zamanda kentte bulunan bir medrese de eylemciler tarafından ateşe verildi. Medrese ve yurdunun hızlı boşaltılması sonucu olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Bu arada DEAŞ eylemlerin ilk başladığı günlerde de bir polisi boğazından keserek öldürmüştü.

GREV ÇAĞRISI KARŞILIK BULMADI

İran istihbaratı daha önce yayımladığı bir raporda ABD’nin bu eylemlere nasıl hazırlandığını, göstericilere nasıl yardım ettiğini ve bundan sonra ne planladığını açıklamıştı. Raporun sonuç bölümünde ABD’nin yeni hedefinin ülkede grevler oluşturarak halkta huzursuzluk yaratılmak istediğine dair bilgiler yer almıştı. Salı ve çarşamba günü eylemciler bu hedef doğrultusunda harekete geçti. Eylemciler, başta Tahran’da ticaret yapan esnaf olmak üzere pazarcılardan dükkânlarını açmamalarını ve grev yapmalarını istedi. Bunun için bildiri dağıtan eylemciler, çağrılarına karşılık bulamayınca kepenk kapatmayan esnafı önce darp edip sonra dükkânlarını ateşe verdi. Güvenlik güçleri, ülke genelinde bu eylemi yapan 11 kişinin yakalandığını açıkladı. Grev çağrısına katılmayan esnafın ticaret faaliyetleri objektiflere de yansıdı. Kaos planlarına aldırış etmeyen halk da pazarlarda alışveriş yapmaktan geri durmadı.

İranlı pazarcılar, eylemcilerin grev çağrılarına uymadı.

 

‘DÜNYANIN BÜTÜN İBLİSLERİ İRAN'A KARŞI TOPLANDI’

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, ülkedeki eylemlere dair yeni bir açıklama yaptı. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İsrail ve Suudi Arabistan’ın İran’a karşı savaşa girdiğini belirten Selami, “Dünyanın bütün iblisleri İran'a karşı toplandı. Düşman, birkaç aldanmış insanı sahneye çıkararak bu şanlı devrimi tehlikeye atabileceğini sanmaktadır. Amerika, gençlerimizin sokakta öldürülmesini seviyor.  Amerika, insanlarımızın yüzünün solduğunu görmekten hoşlanıyor. Amerika milletimizi bölmek istiyor, İran'ı bölmek istiyor. Ama milletimiz ayakta.” diye konuştu.

Kaynak: Editör:
Etiketler: İran'da, yaşananlar, Türkiye, için, bir, ders, niteliğinde,
Yorumlar
Haber Yazılımı