Kiev düştü,müzakere masası kuruluyor.!
Haber
25 Şubat 2022 - Cuma 17:58 Bu haber 3676 kez okundu
 
Kiev düştü,müzakere masası kuruluyor.!
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “Ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sadece bir işgal değil, Avrupa’ya karşı savaşın başlangıcıdır” diye seslendi. Çin devlet televizyonu CCTV, Putin’in Çinli mevkidaşı Xi Jinping’e, Rusya’nın Ukrayna ile üst düzey görüşmeler yapmaya istekli olduğunu söylediğini bildirdi. Kremin’den de “Misnk’e heyet göndermeye hazırız” açıklaması geldi.
Dünya Haberi
Kiev düştü,müzakere masası kuruluyor.!

Peş peşe açıklamalar yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sosyal medyadan paylaştığı video mesajında değerlendirmelerde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Putin’e Rusça çağrı yapan Zelenskiy, “Bir kez daha Rusya Devlet Başkanı’na seslenmek istiyorum; tüm Ukrayna’da savaş oluyor, ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım.” ifadesini kullandı.

Zelenskiy, ardından Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine “Güçlü durun, tek sahip olduğumuz şey sizsiziniz, devletimizi koruyan tek şey sizsiniz. Yaşasın Ukrayna.” şeklinde seslendi.

“Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sadece bir işgal değil, Avrupa’ya karşı savaşın başlangıcıdır.” diyen Zelenskiy, bu durumun Avrupa’nın birliğine ve kıtanın tüm ilkelerine karşı olduğunu belirtti.

‘UKRAYNA’YA BU KADAR YAVAŞ YARDIM EDERKEN NASIL KENDİNİZİ KORUYACAKSINIZ’

Zelenskiy, ülkesindeki durumun 2. Dünya Savaşı’nı hatırlattığına işaret ederek, “Eminim ki hepiniz görüyorsunuz, tüm Avrupa görüyor. Ama biz tam anlamıyla bir şey yapacağınızı görmüyoruz. Ukrayna’ya bu kadar yavaş yardım ederken nasıl kendinizi koruyacaksınız?” değerlendirmesinde bulundu.

Batı’nın Rusya’ya sektörel yaptırımları için memnun olduğunu ifade eden Zelenskiy, ancak Rus tanklarının hala yerleşim yerlerine ateş ettiğini, zırhlı araçların siviller dahil saldırmaya devam ettiğini söyledi.

Zelenskiy, Avrupa’nın bu saldırganlığı durduracak gücü olduğunu belirterek, “Avrupalı devletlerden daha fazla ne mi bekliyoruz? Ruslara vizelerin iptali, SWIFT sisteminden çıkarmak, Rusya’nın tam bir izolasyonu, büyükelçileri geri çağırmak, petrol ambargosu, hava sahasını kapamak. Bugün bunların hepsi masada olmalı çünkü bu, hepimize, tüm Avrupa’ya bir tehdit.” diye konuştu

‘PUTİN İSTEKLİ’

Çin devlet televizyonu CCTV, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çinli mevkidaşı Xi Jinping’e, Rusya’nın Ukrayna ile üst düzey görüşmeler yapmaya istekli olduğunu söylediğini bildirdi. CCTV’ye göre Putin, “ABD ve NATO uzun süredir Rusya’nın makul güvenlik endişelerini görmezden geldi, defalarca taahhütlerinden caydı ve Rusya’nın stratejik alt çizgisine meydan okuyarak doğuya doğru askeri konuşlandırmayı ilerletmeye devam etti. Rusya, Ukrayna ile üst düzey müzakereler yürütmeye istekli” dedi.

KREMLİN’DEN AÇIKLAMA

Kremlin “Rusya, Ukrayna ile görüşmeler için Minsk’e heyet göndermeye hazır.” açıklaması yaptı.

ZELENSKİY ‘SAVAŞ KARŞITI KOALİSYON’ İSTEMİŞTİ

Zelenskiy, gün içinde Twitter’dan yaptığı paylaşımda, özgürlüğünü ve topraklarını savunduklarını belirterek, “Etkili uluslararası yardıma ihtiyacımız var.” ifadesini kullanmıştı.

Konuyu Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüştüğünü aktaran Zelenskiy, “Savunma yardımı, saldırgana karşı baskı ve yaptırımlar için Bükreş Dokuzlusuna başvurduk. Birlikte Rusya’yı müzakere masasına koymalıyız. Savaş karşıtı koalisyona ihtiyacımız var.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Zelenskiy, ayrıca İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile de görüştüğünü, Ukrayna’nın savunmasının gidişatı ve Kiev‘e yönelik saldırılar hakkında bilgi verdiğini bildirmişti.

“Bugün Ukrayna, müttefiklerinin desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Rusya’ya karşı etkili eylem talep ediyoruz.” ifadesini kullanan Zelenskiy, yaptırımların daha da güçlendirilmesini istemişti.

LAVROV RUSYA’NIN ŞARTINI AÇIKLADI

Ukranya Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Minsk Anlaşmalarını uygulamayı kesinlikle reddettiğini savunan Lavrov, Zelenskiy’in “sürekli batıdaki hamilerine” sonuçlanması mümkün olmayacak Normandiya Formatı’nda toplantı yapılması için çağrıda bulunduğunu ve müzakere istediğini belirtti.

Geçen yıl aralık ayında da güvenlik garantileriyle ilgili Zelenskiy’e Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) çerçevesinde imzalanan anlaşmalara uyulması şartıyla müzakere teklifinde bulunulduğunu hatırlatan Lavrov, Zelenskiy’in bu teklifi de kabul etmediğini dile getirdi.

Lavrov, bu yüzden Zelenskiy’nin şu anda “tarafsızlık statüsünü görüşmeye hazır” olduğunu söylemesinin doğru olmadığını kaydetti.

Lavrov, “Hiç kimse Ukrayna’yı işgale hazırlanmıyor. Operasyonun amacı açıkça ilan edildi. Amaç, ülkeyi militarizm ve Nazizm’den kurtarmak.” diye konuştu.

‘ASKERİ OPERASYONLARDAN SONRA…’

Lavrov, Ukrayna’daki askeri operasyondan sonra müzakerelere geri döneceklerini söyleyerek “Ukrayna Silahlı kuvvetleri Putin’in çağrısına cevap verir vermez direnmeyi bıraktığı, silahlarını bıraktığı anda müzakerelere hazırız. Kimse onlara saldırmayacak, kimse baskı yapmayacak, Ailelerine geri dönmelerine izin verilecek. Ukrayna halkına hep birlikte kaderlerini belirleme fırsatı verelim” dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Kiev, düştü,müzakere, masası, kuruluyor.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı