Engin ARICAN Bir yılın ardından..
Yazı Detayı
25 Aralık 2021 - Cumartesi 15:47 Bu yazı 91 kez okundu
 
Bir yılın ardından..
Engin ARICAN
sonkursungazetesi@gmail.com
 
 

Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz,2021 yılının son günlerinde,  belediye açısından bir yılının genel değerlendirmesini yaparak,  basın toplantısıyla bilgi verdi ve kamuoyuyla paylaştı.

 

Aslında, Başkan Palaz’ın Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin tabi oldukları 5216 sayılı Büyükşehir Kanunu kapsamı açısından böylesi bir zorunluluğu yok. Yasa kapsamında büyükşehir ile ilçe belediye başkanları, yasal bir zorunluluk olarak belediye meclislerine ,meclis denetim komisyonlarına, Sayıştay’a ilgili Kaymakamlık ya da Valiliklere, olmadı İçişleri Bakanlığı müfettişlerine hemen her konuda aldıkları kararlar, yaptıkları yatırımlar ve hizmetler konusunda bilgi ve hesap vermek zorundalar.. Belediye başkanları ve belediye meclislerinin yıl içindeki aldığı tüm karar ve gerçekleştirdikleri yatırımlar, hizmetler, tüm alım ve ihaleler yasa ve mevzuata uygun ve şeffaf olmak zorundadır. Bunda temel ölçüt, yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde bir kamu işletmesi olan belediyelerin her konuda hesap verebilir olmasının gözetilmesidir.

 

Çağdaş demokratik toplumlarda yasama, yürütme ve yargıdan sonra basın da dördüncü ayak olarak kabul edilir. O nedenle, basın da demokratik denetim mekanizmalarından biri olmanın yanında halkın bilgilenmesinde, olay ve olguların değerlendirilmesinde vazgeçilmez demokratik bir araçtır.

 

Tüm bu nedenlerle Başkan Palaz’ın 2021 yılını basına ve kamuoyuna açık şekilde değerlendirmesi hem kentsel demokrasi hem de hukuksal düzenin korunması ve geliştirilmesi açısından anlamlı ve güzeldir. Kuşkusuz, bu çabasının ve anlatımlarının siyasal ve sosyal yaşamda olumlu ya da olumsuz eleştiri ya da önerilere açık bir biçimde yorum konusu olması, eleştirilmesi de demokratik sistemin işleyişi açısından önemlidir. Belediye başkanları, olası yorum ve eleştirilerden ders çıkartmalı, yanlış ve eksikleri var ise, gelecek yıl da rotasını buna göre tayin etme olanağına sahip olmalıdır.

 

Söz, karar ve yetki

 

Bu konuda dikkat çekilmesi gereken bazı hususlar var.:

 

 1.si, Büyükşehir Kanunu ve bürokratik işleyişe, görev ve sorumluluk paylaşımlarına büyük ölçüde yabancıyız ve ciddi bilgi eksikliğimiz var. Bir anlamda seçip, yerel yönetimin başına taşıdığımız, meclis üyesi yaptığımız insanların iktidarları boyunca dilediklerini yapabileceklerini, yetkilerinin sınırsız olduğunu, kimseye hesap verme durumunda olmadıklarını falan sanıyoruz ve dolayısıyla da yanılıyoruz.

 

2.si, yerel yönetimler ve yöneticiler üzerinde kent toplumları ya da seçmen olarak demokratik denetim ve yerel yönetimlerin yasa ile belirlenmiş beş yıllık yatırım ve hizmetlerinde SÖZ+KARAR ve YETKİ sahibi olabilecek sivil açıdan demokratik örgütlülüğe sahip değiliz.  Seçmen olarak, seçiyor ama 5 yıllık görev süreleri içinde seçtiğimiz insanlara yabancılaşıp, bu kişileri yönetimlerinde yalnızlığa terk ederken, sıradan izleyici konumuna düşüyor, genel olarak kişisel taleplerimiz karşılanmadığı noktada da  ‘yeminli düşmanı’ durumuna düşüyoruz.. Bunu salt AK Parti ya da CHP için değil, genel olarak ifade ediyorum. Çünkü, demokrasiye ve demokrasi kültürüne de yabancıyız. Olay ve olguları aşırı siyasallaştırarak ya da kişiselleştirerek değerlendiriyoruz.

 

Gelelim Başkan Palaz’ın 2021 değerlendirmelerine..

 

Parke taş ve mazeret belediyeciliği

 

1.si,Başkan Palaz’ın 2021 yılı değerlendirmesinde öne çıkan tek şey var: Yol, parke taşı, kavşak düzenlemeleri, çocuk parkları..

 

Okurlarımız, internette Google Amca’ya tıklayıp, Belediye Kanunu ve Belediyelerin yetki ve görevlerine lütfen baksın. Çöp toplama, yolların temizlenmesi, itfaiye hizmetleri, zabıta hizmetleri, cadde ve sokak temizliği ve halk sağlığını koruma gibi görevlerin sıralandığını göreceklerdir. Dün de böyleydi bugünde böyle..

 

Tabiri caiz ise, seçilmiş belediye başkanı ile Meclis üyeleri, günlerce ve aylarca belediyeye uğramasalar da, bu hizmetler bir şekilde daire başkanları ve ilgili personel tarafından yasal bir zorunluluk olarak yerine getirilecek. Vatandaş, bu gerçeği ARTIK  biliyor ve ‘asfalt belediyeciliği’  istemiyor..! Seçilmiş belediye başkanına,5 yıl boyunca en iyi yol yapasınız, çöp toplayasınız, sularımızı güldür güldür akıtasınız diye oyunu vermiyor. Bu hizmetler yasa ile belirlenip, zaten yapmakla mükellef olduğunuz hizmetler. O nedenle, belediye başkan ve yönetimleri görev dönemlerinde hizmet ve yatırım çıtalarını yükseltmek zorundalar..

 

Kimse kimseyi kandırmamalı..

 

Keza, evel Allah maşallah kentin çöpünün toplanıp, sokakların temizliğini yerel yönetimlerin çoğu ihale ile genelde astronomik rakamlarda temizlik firmalarına vermiş durumda.. Parke taş ihaleleri evlere şenlik.. İtfaiye, yasa kapsamında büyükşehire geçti.. Bir çok ilçede mezarlıklar büyükşehire geçti.. Kentin alt yapısı kapsamında kanalizasyon ile ilçenin mücavir alan sınırları dışında kırsal mahallelerin yolu, parkları, içme suyu, kanalizasyonu, ulaşımı büyükşehirde.

 

2019 yerel seçimleri sonrası Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, tüm ilçe belediyelerinden ‘stratejik plan’ larını ve taleplerini istedi.. Ne yapıldığını Başkan Palaz, şöyle ifade ediyor: “Biz göreve geldiğimizde Büyükşehir Belediyesinde İlk geldiğimiz zaman stratejik plan toplantısında bütün taleplerimizi ilettik. Biz hariçten bir şey istemiyoruz büyükşehir belediyesi kendi görev alanındaki sorumluluklarını yerine getirsin biz ona da razıyız.”

 

Buyrun, söylenenler bu..!

 

Ortada ne 2019 yerel seçimleri öncesinde Gönen için hazırlanmış bir yol haritası ve stratejik plan ne de seçim kazanıldıktan sonra olgunlaştırılmış bir şey var idi. Tek dert ve amaç, AK Parti’den yerel iktidarı almaktı ki, CHP’lilerin kendisi bile seçim sonunda yerel iktidarı kazandığına inanamadı. Seçmenin iradesine ve tercihine saygı duyarım ama 15 yıl bu kenti yönetmiş Hüseyin Yakar sağolsun..!!! CHP ya da seçmen ne yapsın..?

 

Yeni siyaset anlayışı ve tarzı

 

2.si, ülkenin, toplumun ve dolayısıyla yerel yönetimler konusunda varılmış bir gerçeklik var. Bu aynı zamanda siyasal ve sosyal bir realitedir.. Ülkemiz ve toplumsal yaşamda, geleneksel siyaset anlayışları ve tazı çürümüş ve çökmüştür. Geleneksel siyaset anlayışı ve tarzının şekillendirdiği siyasetçi prototipi de artık kifayetsizdir. Siyaset bir geçim kapısı ve yaşam tarzı değildir. Siyaset, ülkeye, bölgeye ve kente bir hizmet kapısı olmak zorundadır. Siyasetçi de ülkesinin ve milletinin hizmetkârlığına soyunmalıdır. Toplumun ve seçmenin, siyasetçiyi  ‘madrabaz’ olarak görmesi boşuna değildir. Eğer, Yeni Türkiye yaratılacak ise, tepeden tırnağa siyaset anlayışı ve tarzının ve siyasetçinin de geleneksel kokmuş ve çürümüş siyaset anlayışı ve tarzından arınması gerekir. ’Parke taşı’ belediyeciliği değil, mazeret belediyeciliği hiç değil, planlı ve programlı bölgesini ve kentini kalkındıran, girişimci ve üretken, yıllanmış sorun ve sıkıntıları aşan, yerel kaynakları en iyi şekilde kullanan, kentini markalaştıran bir anlayışa yönelmesi gerekir. Değişim ve yenilenmeyi toplumumuzda her seçmen, her kişi görmek ve yaşamak istiyor.

 

Kaplıcalar ve Mutlular Grup

 

Başkan Palaz, değerlendirmesinde Kaplıcalar işletmesinin kiralanması konusuna özel bir önem vermiş. Doğrudur..! Gecikilmiş de olsa, Belediye üzerindeki ağır bir yükten kurtuldu. Bu yükü,   Mutlular Grup, omuzladı.. Bu, Gönen ve Belediye için tarihsel bir dönüm noktası, yol ayrımıdır. Başkan Palaz ve yönetiminin bu konuda cesaretle aldığı karar ve attığı adımın önemi tartışılamaz. Kuruluşundan bugünlere Gönen halkının göz nuru Kaplıcalar’ın içine sürüklendiği batağın en büyük nedeni, idari açıdan kötü yönetilmesinin yanında siyasi arpalık olarak görülmesidir. Ancak şu da unutulmamalıdır: Kaplıcalar işletmelerinin borç batağına çekilmesinde en büyük pay sahiplerinden birisi 15 yıl bu kentin şehr-i eminliği yanı sıra Kaplıcalarda tek söz sahibi olmuş Hüseyin Yakar ve şürekasıdır. Kaplıca işletmelerinin kiralanması ihalesi öncesinde  otel lobilerinde gerçekleştirdiği gizli kapaklı görüşmelerle ,pazarlıklarla ihaleye müdahil olabilmenin hesaplarını yapanları  da Gönen biliyor.. Kamuoyuna fazla yansımayan  bu kirli oyunu yine Mutlular Grup, bozmuştur..

 

Başkan Palaz ve yönetimi üniversitenin neresinde?

 

3.sü, Başkan Palaz’ın 2021 yılı değerlendirmesinde bir diğer dikkat çekici nokta, ilçemize kurulacak 4 yıllık Ömer Seyfettin Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nden tek satır olsun söz etmemesidir. Bu yatırım ve hizmet de, Gönen için tarihsel bir yol ayrımı, kazanımdır. Kaymakamımız Arslan Yurt’un bu konudaki girişim ve çabaları  her türlü takdire şayan.. Ancak, bu yatırımın gerçek anlamda vücut bulması salt Gönenli’nin maddi özverisi ve emekleriyle karşılanamaz. İktidar ve muhalefet milletvekillerinin bu yatırımı ve hizmeti Ankara’ya taşıyarak, takip etmeleri ve acilen ödenek çıkartmaları vazgeçilmez.. Bu yatırımın beklenen sonuca ulaştırılmasında Başkan Palaz ve yönetiminin de yaşanan sürece aktif olarak müdahil olması kaçınılmazdır. Gönen, siyasi rekabete ya da hesaplara, kibire kurban edilmemelidir.

 

Gönen Çayı, Otogar..

 

4.sü, Başkan Palaz’ın değerlendirmelerinde ne hikmet ise, kentin canı ve ruhu olan Gönen Çayı yok.! Gönen Çayı’nın geleceği, kentin geleceğidir. ’Konu ve sorunun çözümü bizim dışımızda, yetkimiz yok’ söyleminin hiçbir karşılığı yok..! Bu topu taça atmak ve mazeret belediyeciliğidir. Aynı şekilde yeni otogar konusu da böyle.. Manyas bile  bu konuda otogar sorununu çözmüşken, bu konuda mevcut ne sıkıntı var ise, bir şekilde yaşanan sorun ve sıkıntıları aşmak bir şehr-i emin’in görevi olsa gerek.. Aynı şey, nicedir sorun ve sıkıntı kaynağı olarak görülen yıkılmış  eski kaymakamlık binasının bulunduğu alanla ilgili yaşanmakta.. Çözüm belli.. Orta da  Yakar döneminde  tüm uyarıları dikkate almadan başlanmış yarım yamalak  bir yatırım, bir iş var…Devletin, milletin paraları buraya gömülmüş.. Enkazı devletin kucağına atıp, hiçbir sorumluluk almadan, sıyrılamıyorsanız o zaman  elinizi tutan yok, sorumluluğu üstlenip, yıkacak veya mevcut yarım kalmış yatırımı farklı şekilde değerlendireceksiniz.! Zamanında Ay Otel gibi bir enkazı yıllardır taşıma sorumluluğuna soyunmayacaksınız..

 

5.si, tüm ülkeler gibi Türkiye ve Gönen de 2020 yılı başta olmak üzere,2021 yılını pandemi belasını defetmek, halkının sağlığını korumaya adadı. Belediye dahil olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımız bu süreçten olumsuz etkilenmedi mi, etkilendi.. Belediyemiz ve Başkan Palaz, pandemi konusunda başarılı bir mücadele verdi.

 

Tüm okurlarımızın yeni yılını kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyorum..

 
Etiketler: Bir, yılın, ardından..,
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
17 Nisan 2024
MİRZA VE BANDIRMA
16 Okunma.
10 Eylül 2023
"BALTALAR ELİMİZDE..!"
108 Okunma.
24 Ağustos 2023
CHP İLÇE KONGRESİ ÜZERİNE...
42 Okunma.
21 Ağustos 2023
MHP İLÇE KONGRESİ ÜZERİNE
54 Okunma.
21 Ağustos 2023
SANDIĞIN ŞAKASI OLMAYACAK..!
32 Okunma.
31 Temmuz 2023
İHSAN KURUOĞLU VE NEREDE KALMIŞTIK!?
47 Okunma.
27 Temmuz 2023
MAFYOKRASİ...
29 Okunma.
27 Temmuz 2023
HALK TV ve CHP
35 Okunma.
27 Temmuz 2023
KARAMAN'IN KOYUNU...
30 Okunma.
16 Temmuz 2023
15 Temmuz direnişi
32 Okunma.
16 Temmuz 2023
Hablemitoğlu'nun ardından...
32 Okunma.
16 Temmuz 2023
Dipten gelen dalga...
38 Okunma.
19 Haziran 2023
MİRZA NEREYE KOŞUYOR ?
45 Okunma.
17 Haziran 2023
BANDIRMA ÖZGÜRCE KONUŞMALI..
45 Okunma.
17 Mayıs 2023
SEÇİMLER ÜZERİNE
35 Okunma.
20 Nisan 2023
DEMOKRAT PARTİ'NİN TARİHSEL RÖVANŞI!
42 Okunma.
25 Mart 2023
'HIRLAMAK' VE 'HAVLAMAK'...
48 Okunma.
09 Mart 2023
İNGİLİZ OYUNU
42 Okunma.
27 Ocak 2023
KÜRESEL ÇETE VE KÖPEKLERİ
84 Okunma.
27 Ekim 2022
Düşünmenin anahtarı
54 Okunma.
13 Eylül 2022
Beceri ve beceriksizlik.!
56 Okunma.
26 Ağustos 2022
Günaydın,sn.Havutça.!
56 Okunma.
25 Haziran 2022
TÜSİAD VE ANADOLU KAPLANLARI
59 Okunma.
17 Mayıs 2022
KUŞCENNETİ FESTİVALİ ÜZERİNE...
68 Okunma.
27 Mart 2022
YUMURTA KAPIYA DAYANMADAN..!
77 Okunma.
01 Mart 2022
MUHALEFETE GEREK VAR MI?
104 Okunma.
01 Mart 2022
YÖNETENLER İLE YÖNETİLENLER VE ŞEYH EDEB ALİ
47 Okunma.
25 Ocak 2022
‘Hakaret’ özgürlüğü..!
73 Okunma.
07 Ocak 2022
İtiraf..!
72 Okunma.
07 Ocak 2022
Bit yeniği..!
60 Okunma.
05 Ocak 2022
Sn. Yurt ve Gönen..
52 Okunma.
31 Aralık 2021
Sorumluluklarınızı unutmayın..!
63 Okunma.
30 Aralık 2021
Belediyelerin işi zorlaştı
45 Okunma.
27 Aralık 2021
Kim yetkili.?
77 Okunma.
25 Aralık 2021
'2022’ yılını karşılarken..
60 Okunma.
15 Aralık 2021
Gardı düşürmemek..!
89 Okunma.
13 Aralık 2021
Biz bunu nasıl becerdik.!?
70 Okunma.
07 Aralık 2021
‘Alçak Başkan’ muhabbetleri..
137 Okunma.
03 Aralık 2021
Başkan Yılmaz, bu iddiaları önemsemeli..!
100 Okunma.
29 Kasım 2021
Mazeret bitti..!
81 Okunma.
23 Kasım 2021
Farkında mıyız..?
125 Okunma.
18 Kasım 2021
Zehirli dil..!
67 Okunma.
15 Kasım 2021
Onlar Başardı! Sıra Kimde!?..
66 Okunma.
Haber Yazılımı