Engin ARICAN Onlar Başardı! Sıra Kimde!?..
Yazı Detayı
15 Kasım 2021 - Pazartesi 16:04 Bu yazı 66 kez okundu
 
Onlar Başardı! Sıra Kimde!?..
Engin ARICAN
sonkursungazetesi@gmail.com
 
 

29 Ekim; Cumhuriyet’in ilan edilişinin 97.yıldönümünü kutluyoruz...

 

Eylül ayı içinden başlayarak, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın son kurşunlarının atıldığı ve son savaşlarının yaşandığı, Bandırma-Erdek’te Cumhuriyet’in 50 yıl dönemi anısına  yapımı gündeme gelmiş Ayyıldız Tepe’deki  Son Kurşun Anıtı’nın inşaasının üzerinden 46 yıl geçmiş olmasına karşın, tamamlanamamış olması gündemimize girdi.

 

Girişim ve çalışmalar nasıl başladı?

 

En başta Bandırma Ülkü Ocakları olmak üzere Şehit Aileleri ve Yetimleri, Gaziler Derneği Başkanı Ecevit Karakoyun ,46 yıldır ‘uykuya yatırılmış’ Son Kurşun Anıtı Projesi’nin tamamlanması konusunda belli girişim ve çalışmalarda bulundular.

 

Konunun sahiplenilmesi karşısında gazete ve şahıs olarak olarak memnun olduk, sevinip bu yöndeki çalışmalara seve seve omuz verdik.

 

Konunun Bandırma’ya mal edilmeden çözümü mümkün olmadığından, siyaset üstü bir anlayışla,milletvekillerinden yerel yönetime, iktidar partisinden muhalefet partilerine ve  sivil toplum örgütlerine kadar bir çok girişimde bulunup, istişarelerde bulunarak,derdimizi anlatıp, amacımızı paylaştık.

 

İlk toplantı Ziraat Odası’nda

 

Daha olayın başlangıç aşamasında iktidar milletvekilimiz Yavuz Subaşı ile muhalafet milletvekilimiz Ahmet Akın’a, Bandırma Belediye Başkanı Av.Tolga Tosun’dan yardımcılarına, AK Parti, CHP, İyi Parti, MHP ve Vatan Partisi  temsilcilerine,Kent Konseyi’ne,Petrol İş’ten Ziraat Odamıza kadar tüm sivil toplum örgütlerinin ilgi ve desteğinin ötesinde konuyu samimi sahiplenmelerini yaşadık.

 

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, toplanmamız için, Oda toplantı salonunu hizmetimize sundu.Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği ‘nin öncülüğünde başarılı bir toplantı gerçekleştirilirken Belediye Başkan Yardımcımız Metin Ok ve MHP’li Meclis üyemiz Harun Algül ve katılımcılarımız konuyla ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

 

Öne çıkan temel sorun; Anıt Projesi’nin ve konu ile ilgili derli toplu belge ve bilgilerin ortada bulunmaması yanında projenin tamamlanması noktasında  inşaat giderlerinin  nasıl karşılanacağıydı..!

 

Yürütme ve Son Kurşun Anıtı Platformu

 

Çalışmaların daha sağlıklı ve düzenli yürütülmesi açısından Gaziler Derneği’nin rehberliğinde Ecevit Karakoyun’un başkanlığında Kent Konseyi Başkanı Dr. Murat Ergöz,MHP’li Meclis üyesi ve BAÇED Başkanı Harun Algül,ADD Şube Başkanı Serdar Polat ve yerel basını temsilen Ekrem Alkay’dan oluşan bir Yürütme Komitesi belirlenirken,internette ve sosyal medyada Son Kurşun Platformu  oluşturuldu.Böylece konuyla ilgili yapılan tüm  girişim ve çalışmalar konusunda kamuoyu bilgilendirilmeye çalışıldı.

 

Son Kurşun Anıtı Platformu Yürütme Komitesi,Başkan Tosun’u makamında ziyaret eredek,karşılıklı görüş alış  verişinde bulunurken Son Kurşun Anıtı Projesi’ni bir şekilde bulabilmek ve ayrıntılarına malik olabilmek için kollektif ve yoğun bir arayış çalışması yürüttü.Kısa süre içinde Kent Konseyi Başkanımız Dr. Ergöz,projeye ulaştı.

 

Yine; Son Kurşun Anıtı Yürütme Komitesi üyesi Algül,bulunan proje üzerinde mimari ve mühendislik çalışmalarını ve tahmini  gider bütçesi üzerinde çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı.

 

Öyle sanıyorumki, Yürütme Konseyi,proje üzerinde tamamladığı çalışmaları önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşarak,bu konuda üstlendiği sorumluluğu noktalayacak..!

 

46 yıllık ‘ayıp’..!

 

Kuşkusuz,1972 yılında  Hasan Sur’un belediye başkanlığı döneminde  bu konuda başlatılmış çalışmalar, 1974’de projenin bir kısmı tamamlanarak,Cumhuriyet’in 50.yılı onuruna hizmete sokulmasının üzerinden  46 yıl geçmiş olmasına karşın, Sur dahil,o günlerden bu günlere Son Kurşun Anıtı,14 belediye başkanı ve yönetimleri tarafından tamamlananamadı.

 

46 yıl boyunca Ayyıldız Tepe’deki Son Kurşun Anıtı bize baktı,biz Anıta baktık..!1973’te Hasan Sur’un belediye başkanlığı ile başlatılmış süreç,1977 yılı yerel seçimleri ile yine Sur ile devam etti.1980 yılında Niyazi Gürer yine 1980 yılında Altan Davaz,1980-1982 yılında  Reşat Bilginol,1982-1984 yıllarında  Servet Borulday,1984-1089 yıllarında yine Hasan Sur,1989-1994 yıllarında Sedat Pekel,1994-1999 yıllarında Durgut Ergin,1999-2004 yıllarında Dr.Halil Ünlü,2004-2007 yıllarında Cemal Öztaylan (Öztaylan, Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtı ve Sonkurşun Anıtı ile ilgili belli bir planlamayı öngörmesine rağmen 2007’de farklı nedenlerle istifa ederek milletvekili adayı oldu ve seçildi.),2007-2009 yıllarında Recep Eraydın,2009-2014 yıllarında Sedat Pekel,2014-2019 yıllarında Dursun Mirza’nın belediye başkanlıkları döneminde Son Kurşun Anıtı’na çivi bile çakılmadı..!

 

Sadece, 17 Eylül’lerde kentimizin kurtuluşunu yad edip,kutlarken Ayyıldız Tepe’ye arabalarımıza kurulup, yarım kalmış ve unutulmuş Anıt’ın önünde dualar okuyup törenler yapıp, ayran eşliğinde afiyetle plilavımızı yedik..!

 

Geldik bugüne ve 2019 yerel seçimlerinde belediye başkanlığına seçilmiş Av.Tolga Tosun ve yönetimine... Başkan Tosun’un 2019 yılı yerel seçim programında vaatler ve gerçekleştirilecek projeler kapsamında Son Kurşun Anıtı ile 46 yıl sonra tanıştık..!

 

Başkan Tosun ve yönetimi

 

Başkan Tosun ve yönetimi Ayyıldız Tepe ve Son Kurşun Anıtı konusunda bütüncül bir yatırım ve hizmet anlayışına sahip.

 

Konuya,sadece Bandırma ve Son Kurşun Anıtı Projesi açısından yaklaşmıyor.Kyzikos’tan Kirazlı Manastırı’na,Kuş Cenneti’nden Daskyleion’a ,Gönen ve Manyas’taki termal su kaynaklarından Edincik’in Osmanlı’dan kalan evlerine kadar bölgenin tüm doğal,tarihi ve kültürel değerlerine bütüncül bir anlayışla yaklaşıp sahiplenilerek,değerlendirilmesini ve  bölgenin tarihi,kültürel, ve turizm açısından bir çekim merkezi haline getirilmesini,kalkınmasını gözetiyor.

 

Pandeminin ise yerel yönetimin bu yöndeki çalışmalarına ket vurmasına karşın,bu konuda önümüzdeki günlerde bir bölgesel çalıştay düzenlenerek,ortak bir anlayışa varıp,ufkun genişletilip,ortam hareket zemininin yaratılmasını hedefliyor.

 

Başkan Tosun ve yardımcılarının farkı..!

 

Hedef ve niyet yanı sıra bu konularda  siyasi irade ve kararlılık,kollektif çaba  önemli..!

 

Ben,bir gazeteci ve yazar olarak Başkan Tosun ve yardımcılarında bunu gözlemledim ve samimi bulduğunu vurgulamalıyım ki,bu çok önemli..!

 

Ancak,bu konuda bir sorun var.O da konuya ve olaya bütüncül  yaklaşmak ne kadar önemliyse de Başkan Tosun ve yönetiminin gerçekçi davranarak,olanakları ve gücü ölçüsünde önceliklerini belirlemesi gerektiğine inanıyorum.Bu noktada, Başkan Tosun ve yönetiminin, öncelikle kent için tarihsel ve güncel bir ayıbı ifade eden Ayyıldız Tepe ve Son Kurşun Anıtı konusunda yaşanan eksiklik ve yanlışlıkların giderilmesine kitlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

Öncelikle seçilmişlerde,kamu yönetimlerinde,idarecilerde,siyasi partilerde,sivil toplum örgütleri temsilcilerinde hatta yerel basınımızda öne çıkmış bir eksikliğe dikkat çekmek gerekiyor:2020’nin Bandırması’nda artık kentsel gelişim ve kalkınmayı,öne çıkan kentsel ihtiyaç ve talepleri sadece Bandırma merkezli düşünüp,planlayarak siyaseten karşılayabilmek mümkün değildir.

 

Değişen ve dönüşen Bandırma..!

 

Bölgesel açıdan Güney Marmara’da Bandırma merkezli   coğrafi açıdan bir haritayı önünüze koyduğunuzda, ARTIK, Bandırma’yı bir Erdek-Kapıdağ’dan bir Edincik ya da Gönen ile Manyas’tan,Susurluk ve  hatta Karacabey ve Bursa’dan ayrı ve bağımsız düşünebilmeniz mümkün değildir.

 

Büyükşehir esprisi nedeniyle  Balıkesir’i dışlayabilmem mümkün olmasa da Bandırma’nın yüzü,kabul etsek de etmesek de Balıkesir’e değil,İstanbul-Bursa-İzmir’e dönüktür.Bu tarihsel ve toplumsal,ekonomik bir vaka’dır..O nedenle Balıkesir ile Bandırma ilişkilerinde yaşanan kentler arası siyasal-sosyal ve siyasi hazım sorununun temelinde  bu gerçeğin yatmakta olduğunu unutmamalı ama siyaseten bu hazımsızlık kaynaklı sorunu aynı zamanda kaşımaktan imtina etmeliyiz..(ne yazık ki,zaman zaman karşılıklı olarak bu yapılıyor.)

 

Bandırma’nın kentsel açıdan bu coğrafi,tarihsel,kültürel,sosyal ve ekonomik yani strajik önemi ve farkındalığı bilinmeden ve ayırdına varılmadan, ne yerel yöneticilerin ve yerel yönetimin,ne seçilmişler ile milletvekillerinin,kamu idarecilerinin,siyasi partilerin,sivil toplum örgütleri ile kentin münevver insanlarının kent ile ilgili söylemlerinin hiç bir gerçekçi yanı ve yönü olamaz..Cumhuriyet Bandırması’nda yıllardır tanık olup yaşadığımız gibi popülist söylemlerle günü kurtarma,makam-mevkii gözetme,kişisellik temelinde ikbal gözetmelerin dışında somut ve gerçekçi hiç bir şeye tanık olamayız.

 

 
Etiketler: Onlar, Başardı!, Sıra, Kimde!?..,
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
17 Nisan 2024
MİRZA VE BANDIRMA
16 Okunma.
10 Eylül 2023
"BALTALAR ELİMİZDE..!"
108 Okunma.
24 Ağustos 2023
CHP İLÇE KONGRESİ ÜZERİNE...
42 Okunma.
21 Ağustos 2023
MHP İLÇE KONGRESİ ÜZERİNE
54 Okunma.
21 Ağustos 2023
SANDIĞIN ŞAKASI OLMAYACAK..!
32 Okunma.
31 Temmuz 2023
İHSAN KURUOĞLU VE NEREDE KALMIŞTIK!?
47 Okunma.
27 Temmuz 2023
MAFYOKRASİ...
29 Okunma.
27 Temmuz 2023
HALK TV ve CHP
35 Okunma.
27 Temmuz 2023
KARAMAN'IN KOYUNU...
30 Okunma.
16 Temmuz 2023
15 Temmuz direnişi
32 Okunma.
16 Temmuz 2023
Hablemitoğlu'nun ardından...
32 Okunma.
16 Temmuz 2023
Dipten gelen dalga...
38 Okunma.
19 Haziran 2023
MİRZA NEREYE KOŞUYOR ?
45 Okunma.
17 Haziran 2023
BANDIRMA ÖZGÜRCE KONUŞMALI..
45 Okunma.
17 Mayıs 2023
SEÇİMLER ÜZERİNE
35 Okunma.
20 Nisan 2023
DEMOKRAT PARTİ'NİN TARİHSEL RÖVANŞI!
42 Okunma.
25 Mart 2023
'HIRLAMAK' VE 'HAVLAMAK'...
48 Okunma.
09 Mart 2023
İNGİLİZ OYUNU
42 Okunma.
27 Ocak 2023
KÜRESEL ÇETE VE KÖPEKLERİ
84 Okunma.
27 Ekim 2022
Düşünmenin anahtarı
54 Okunma.
13 Eylül 2022
Beceri ve beceriksizlik.!
56 Okunma.
26 Ağustos 2022
Günaydın,sn.Havutça.!
56 Okunma.
25 Haziran 2022
TÜSİAD VE ANADOLU KAPLANLARI
59 Okunma.
17 Mayıs 2022
KUŞCENNETİ FESTİVALİ ÜZERİNE...
68 Okunma.
27 Mart 2022
YUMURTA KAPIYA DAYANMADAN..!
77 Okunma.
01 Mart 2022
MUHALEFETE GEREK VAR MI?
104 Okunma.
01 Mart 2022
YÖNETENLER İLE YÖNETİLENLER VE ŞEYH EDEB ALİ
47 Okunma.
25 Ocak 2022
‘Hakaret’ özgürlüğü..!
73 Okunma.
07 Ocak 2022
İtiraf..!
72 Okunma.
07 Ocak 2022
Bit yeniği..!
60 Okunma.
05 Ocak 2022
Sn. Yurt ve Gönen..
52 Okunma.
31 Aralık 2021
Sorumluluklarınızı unutmayın..!
63 Okunma.
30 Aralık 2021
Belediyelerin işi zorlaştı
44 Okunma.
27 Aralık 2021
Kim yetkili.?
77 Okunma.
25 Aralık 2021
Bir yılın ardından..
91 Okunma.
25 Aralık 2021
'2022’ yılını karşılarken..
60 Okunma.
15 Aralık 2021
Gardı düşürmemek..!
89 Okunma.
13 Aralık 2021
Biz bunu nasıl becerdik.!?
70 Okunma.
07 Aralık 2021
‘Alçak Başkan’ muhabbetleri..
136 Okunma.
03 Aralık 2021
Başkan Yılmaz, bu iddiaları önemsemeli..!
100 Okunma.
29 Kasım 2021
Mazeret bitti..!
81 Okunma.
23 Kasım 2021
Farkında mıyız..?
125 Okunma.
18 Kasım 2021
Zehirli dil..!
67 Okunma.
Haber Yazılımı