Engin ARICAN Sn. Yurt ve Gönen..
Yazı Detayı
05 Ocak 2022 - Çarşamba 08:37 Bu yazı 52 kez okundu
 
Sn. Yurt ve Gönen..
Engin ARICAN
sonkursungazetesi@gmail.com
 
 

8 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2019/268 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Gönen İlçe Kaymakamlığına atanmış olup, 04.09.2019 tarihinde göreve başlamış olan Kaymakamımız Arslan Yurt’u, 2021 yılını geride bırakarak, 2022 yılına girdiğimiz şu günlerde kentimize verilmiş en güzel ve anlamlı yılbaşı armağanı olarak kabul etmemiz gerekiyor.

 

Gazeteci-Yazar olarak ya da kişi olarak beni iyi  tanıyan dostlarımız şunu iyi bilirler: Kişilerle ilgili abartılı yorumları sevmem.. Bir gazeteci ve yazarın goygoyculuğu, makama ve mevkiye  yaltaklanmasını ise  hiç sevmem.. Tam tersine aşırı realist olduğum da iyi bilinir.

 

Kaymakam Yurt’u tanıyalım..

 

Evet,1970 yılında Çorum’un Alaca ilçesinde doğmuş, İlk-orta ve lise eğitimini Alaca ilçesinde tamamlayarak, 1987 Yılında başladığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1991 yılında mezun olmuş Arslan Yurt, Mülki idare amirliği mesleğine 1994 yılında Burdur Kaymakam Adayı olarak başlamış. Sırasıyla; Manisa/Selendi, Sivas/Koyulhisar ve Diyarbakır/Bismil ilçelerinde Kaymakam vekilliklerinde bulunduktan sonra  üç yıl süren Kaymakam Adaylığı eğitimini 1997 Yılında  tamamlayarak asaleten önce  Trabzon/Tonya ilçesinde başlayan yolculuğu 2000-2002’de Artvin/Yusufeli İlçe Kaymakamlığı, 2002-2004 Mardin ili Vali Yardımcılığı, 2004-2006  Van/Başkale İlçe Kaymakamlığı, 2006-2007 İngiltere/Portsmouth Üniversitesinde Yüksek Lisans, 2007-2010  Kastamonu/Tosya İlçe Kaymakamlığı, 2010-2016  Bolu/Gerede İlçe Kaymakamlığı, 2016-2019 Tekirdağ/Süleymanpaşa ilçe Kaymakamlıkları sonrası Gönen  kaymakamlığına atanarak sürmüş..

 

Ayrıca, 2013 Yılında Karabük Üniversitesi, İşletme Yönetim ve Organizasyon dalında doktora çalışmasına başlamış, “Babacan Liderlik Algısının Tutumsal ve Davranışsal Sonuçları: Balıkesir İlinde Görev Yapan Öğretmenler Üzerine Bir Uygulama” adlı teziyle tamamlayarak, 2021 yılı Haziran ayında “Doktor” ünvanı almış Yurt, evli ve üç çocuk babası..

 

Yani karşımızda ‘klasik’ mülki amir vasıfları dışında aynı zamanda İşletme Yönetim ve Organizasyon dalında doktora yapmış  ve teziyle doktorluk ünvanını almış kendi alanında başarılı olmuş bir isimle, bir bürokratla, bir bilim insanı ve bir akademisyenle karşı karşıyayız..

 

Sevgili Yurt, Belediye Başkanımız İbrahim palaz gibi,2022 yılı arifesinde 2021 yılını değerlendirerek, basın yolu ile kamuoyuyla paylaştı. Şimdi, okurlarımızdan ricam, her iki değerlendirme gazetemizde yayınlandığı için, her iki değerlendirmeyi okuyarak her iki beyanı birlikte değerlendirmeleri.. (Bu noktada, amacımın birilerinin kişiliği olmayıp, amacımın vizyon ve projeksiyonları değerlendirmek  olduğunu belirtmeliyim.. Yoksa haddimi aşacak, yakışıksız bir kişisel mukayese içerisine giremem. Çünkü, her insan, makamı ve mevkisi ne olursa olsun, benim için  önemli ve değerlidir..)

 

Vizyon ve projeksiyon..!

 

Bu noktada, öncelikle ‘vizyon’ ve ‘projeksiyon’ kavramlarının anlamlarına bakmakta yarar görüyorum.

 

TDK’na göre, vizyonun sözlükte karşımıza çıkan ilk anlamı görünümdür. Diğer anlamları ülkü, sağgörü ve ileri görüştür. Aslında vizyon kısa ve öz olarak geleceğin görünümüdür. Kişi ya da kurumların gelecekteki hedefleri vizyon olarak adlandırılmakta.. Vizyon kelimesi  ile kişi ya da kurumların temel yeterliliklerine vurgu yapılmakta..

 

Projeksiyon ise, yine TDK’ ya göre, belli bir değişken hakkında geçmiş dönemlere ait düzenli veriler bulunuyorsa ve uzun dönemde belirgin bir değişme olmasını gerektirecek nedenler yoksa, geleceğe ait oldukça güvenilir tahminlerde bulunabilmek, yani öngörü de bulunabilmektir..

 

Kişinin, bireysel ya da toplumsal alanda, her ne iş yapıyor ve hangi makam ya da mevki de ,(ister özel ister kamu) sorumluluk üstleniyor ise, vizyon ve projeksiyon sahibi olması kişisel bir melekedir, bir yetenektir.  Temelinde bilgi, görgü ve deneyim vardır.. Bunun zamanı, bir sınırı yoktur. Sonsuz bir kişisel yenilenmeyi, çok yönlü  beslenmeyi içerir..

 

İster kamu yönetimine atamayla yetkilendirilip, görevlendirilmiş olsun isterse halkın oylarıyla şehr-i emin olarak kentlerimizin yönetiminden sorumlu ve yetkili olsun, atanmış veya seçilmişin aynı Mustafa Kemal Atatürk’ün dikkat çektiği gibi, ‘idare-i maslahatçı olması’, bu kişilerin bulundukları makam ve mevkilerde mevcut ‘statüko’nun devamcısı  ya da biatçısı konumuna düşmeleri, vizyonsuz ve projeksiyonsuz bir görüntü sergilemeleri hem devlet hem de millet için bir zaman kaybı olmanın ötesinde tam  bir felakettir.

 

Yaşamı kucaklamak zor mesele..

 

Kaymakamımız, sayın Yurt’un 2021 yılı değerlendirmeleri ve 2022 yılı öngörülerinde sırasıyla neler var, bir bakalım:

 

a-  Gönen Karma OSB’ne doğal gazın getirilip, yollarının yapılması, enerji hatlarının yer altına indirilmesi, 330 Hektar alanı mera vasfından çıkararak Sanayi bölgemize katılması, kağıt fabrikası yatırımının gerçekleştirilmesi, Bandırma OSB ile Gönen Karma OSB ilişkileri ,jandarma karakolunun  inşaatının bitirilmesi, Marmara OSB’nin alanının genişletilmesinin 2023 yılına kadar tamamlanması..

 

b-  2023 yılında Gönen  Ömer Seyfettin Uygulamalı Bilimler Fakültesi inşaatının 2023 yılına kadar bitirilmesi;360 kişilik öğrenci yurduna, yeni öğrenci yurtlarının yapımı için çalışmaların başlatılması ve yüksel öğrenim öğrencilerinin barınma sorunlarının çözümü..

 

c-  İhtiyaca yanıt vermeyen mevcut Hükümet Konağı’nın Polis Lojmanları’nın bulunduğu alana taşınarak, 7 Bin M2 olan alanda yapılacak inşaatın avam projesi hazırlanarak, bu alanın 5 Bin M2 lik kısmına Hükümet Konağı, 2 Bin M2 lik kısmına ise İlçe Emniyet Müdürlüğü binasının yapılması. İhale aşamasındaki bu yatırım ve inşaat çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak. Boşaltılacak Hükümet Konağı’nın Büyükşehir belediyesine devir işlemleri gerçekleştirildi. Bu alanda Büyükşehir Belediyesi de kendi şirketleri için hizmet binası,  kültürel ve sosyal amaçlı kullanacak.

 

d-  İlçedeki 3 okul depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Yerlerine yeni okulların inşaatına başlandı.  Buğdaylı Mahallesindeki ilk ve ortaokul olarak kullanılan bina da yenilenecek.

 

e- Mevcut tabakhanelerin Karma OSB’ye taşınması 2022 yılının Haziran ayında tamamlanacak. Tabakhanelerin bulunduğu alanın değerlendirilmesi belediye ile birlikte değerlendirilecek.

 

f-  Eski tarihi Devlet Hastanesinde yenileme çalışmaları için Balıkesir Valiliği’ne başvuruda bulunuldu ve Talebe için izin çıktı. Binada restorasyon çalışmaları başlayacak. Eski Gönen Devlet Hastanesi binası bir kamu kuruluşunun hizmetine verilecek.

 

g-  Çeltik üretimi ve çeltikte ülke çapında markalaşan Gönen, tarımda meyveciliğe yöneliyor. Kivi, muz ve Trabzon hurması Gönen için yeni bir tarım sektörünü oluşturdu. Pandemi gösterdi ki, tarım bir ülke için en önceliklidir.

 

h-  Termal seracılık konusunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de atılım içinde..  Sıcak su arama çalışmaları devam ediyor. Akabinde 600 dekarlık bir alanda organik meyvecilik üretimine başlayacaklar. Sıcak suyun tarımda kullanılmasıyla Gönen tarımda sınıf atmayacaktır.

 

Şimdi, okurlarımız, ’vizyon ve projeksiyon sahibi kaymakamımız, ne de güzel  durumu özetlemiş’ diyecek ama bizce sn.Yurt’un, ama ortam ama kısıtlı zamanı nedeniyle sadece mevcudu özetlediğini sanıyorum. Çünkü, üzerinde önemle durulması gereken, konu Gönen ise, daha çok şey var. Ya da kimi okurlarımız, kamu açısından olayı değerlendirmiş de diyebilirler.. Bu da kısmen doğru..

 

Gönen konuşup, tartışmalı..

 

Örneğin; şehrin merkezinde Başkan Palaz’ın her konuşmasında dikkat çektiği bir enkaz var ve ne yapılacağı konusunda hala bir belirsizlik yaşanıyor. Konu ve sorun, Başkan Palaz’ın kucağında.. Bu alanın beklenti ve taleplere uygun yeniden düzenlenmesi ve ne yapılacak ise yapılması kent merkezine ve kent yaşamına ayrı bir zenginlik ve renk katacaktır..

 

2.si,Gönen Çayı’nın geleceği ve kirlilikten arındırılması.. Konu ateşten bir gömlek gibi, kimse samimiyet çerçevesinde dokunamıyor..  Büyükşehir, Bakanlık ve  DSİ derken, mazeretler ardına sığınıp, ipe un seriyoruz.. Ortada binlerce Gönenli’nin imzası var.. Sivil toplum örgütlerinin talebi var.. İktidar vekillerinin o dere bu çay ile ilgili müjdeleri Gönen’i kasıyor  ve herkes aylardır, yıllardır beklemede..

 

3.sü,Gönen,Kaplıcalar işletmelerinin kiralanmasıyla jeotermal kaynaklarının kullanımında, termal otelcilikte, sağlık turizminde, kentin tanıtımında önemli bir yol ayrımına girdi ve önemli bir kavşakta, artık yola çıktı.. Böylece bir anda şehrin, belediyenin yıllanmış gündemi değişti. 2022 yılında atılmış tarihsel, toplumsal ve ekonomik nitelikteki adımın sonuçlarını(Tahirova’ın Anadolu Etap’a geçmesi sonrası yaşanan olumlu ekonomik gelişmeleri  gördük) hep birlikte görüp, yaşayacağız.. Tarihi, çevresi, doğal güzellikleri ile muhteşem bir zenginliği barındıran Gönen’in bu doğal ve kültürel, folklorik, vb. zenginliklerinin tanıtımında Kaplıcalar işletmesinde yaşanmış devirin de büyük rolü olacağına ve pozitif yönde bu süreci etkileyeceğine inanıyorum. Termal turizm, sağlık turizmi yanında bir de doğa turizmi, gastronomi turizmi denen bir turizm var..

 

4.sü,ulaşım ve otogar sorununun çözümü  önemli.. Gönen, bu sorununu yıllardır aşamadığı ve çözemediği için dışa kapalı bir kent konumunda.. Kent, kabuğunu kırmalı ve ulaşılabilir olma özelliğini geliştirmeli..

 

Kuşkusuz,2021’i uğurlayıp 2022’ye ‘hoşgeldin’ derken, dünümüzü anlamak, dersler çıkartmak ve geleceğimizi kurgulamak açısından yazılacak, söylenecek çok şey var. Şunu biliyoruz: sevgili Kaymakamımız Arslan Yurt, şehrimize atandığı günden bugüne sergilediği görev sorumluluğu dışında bir çok konuda  toplumsal duyarlığı ve girişkenliği ile  düne kadar imkansız görüneni el birliğiyle önümüzü açıp, hepimize rehberlik yaparak mümkün kıldı.. Girişkenliğini, ciddiyetini, mütevazılığını, akılcılığını, cesaretini, çalışkanlığını ve üretkenliğini kutluyorum.

 

Çünkü,  ne demiştik?

 

‘ idare-i maslahatçılar esaslı idareci olamazlar..

 

Yeni yılın tüm milletimize önce sağlık, başarılar ve mutluluk getirmesi dileğiyle..

 
Etiketler: Sn., Yurt, ve, Gönen..,
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
17 Nisan 2024
MİRZA VE BANDIRMA
16 Okunma.
10 Eylül 2023
"BALTALAR ELİMİZDE..!"
108 Okunma.
24 Ağustos 2023
CHP İLÇE KONGRESİ ÜZERİNE...
42 Okunma.
21 Ağustos 2023
MHP İLÇE KONGRESİ ÜZERİNE
54 Okunma.
21 Ağustos 2023
SANDIĞIN ŞAKASI OLMAYACAK..!
32 Okunma.
31 Temmuz 2023
İHSAN KURUOĞLU VE NEREDE KALMIŞTIK!?
47 Okunma.
27 Temmuz 2023
MAFYOKRASİ...
29 Okunma.
27 Temmuz 2023
HALK TV ve CHP
35 Okunma.
27 Temmuz 2023
KARAMAN'IN KOYUNU...
30 Okunma.
16 Temmuz 2023
15 Temmuz direnişi
32 Okunma.
16 Temmuz 2023
Hablemitoğlu'nun ardından...
32 Okunma.
16 Temmuz 2023
Dipten gelen dalga...
38 Okunma.
19 Haziran 2023
MİRZA NEREYE KOŞUYOR ?
45 Okunma.
17 Haziran 2023
BANDIRMA ÖZGÜRCE KONUŞMALI..
45 Okunma.
17 Mayıs 2023
SEÇİMLER ÜZERİNE
35 Okunma.
20 Nisan 2023
DEMOKRAT PARTİ'NİN TARİHSEL RÖVANŞI!
42 Okunma.
25 Mart 2023
'HIRLAMAK' VE 'HAVLAMAK'...
48 Okunma.
09 Mart 2023
İNGİLİZ OYUNU
42 Okunma.
27 Ocak 2023
KÜRESEL ÇETE VE KÖPEKLERİ
84 Okunma.
27 Ekim 2022
Düşünmenin anahtarı
54 Okunma.
13 Eylül 2022
Beceri ve beceriksizlik.!
56 Okunma.
26 Ağustos 2022
Günaydın,sn.Havutça.!
56 Okunma.
25 Haziran 2022
TÜSİAD VE ANADOLU KAPLANLARI
59 Okunma.
17 Mayıs 2022
KUŞCENNETİ FESTİVALİ ÜZERİNE...
68 Okunma.
27 Mart 2022
YUMURTA KAPIYA DAYANMADAN..!
77 Okunma.
01 Mart 2022
MUHALEFETE GEREK VAR MI?
104 Okunma.
01 Mart 2022
YÖNETENLER İLE YÖNETİLENLER VE ŞEYH EDEB ALİ
47 Okunma.
25 Ocak 2022
‘Hakaret’ özgürlüğü..!
73 Okunma.
07 Ocak 2022
İtiraf..!
72 Okunma.
07 Ocak 2022
Bit yeniği..!
60 Okunma.
31 Aralık 2021
Sorumluluklarınızı unutmayın..!
63 Okunma.
30 Aralık 2021
Belediyelerin işi zorlaştı
44 Okunma.
27 Aralık 2021
Kim yetkili.?
77 Okunma.
25 Aralık 2021
Bir yılın ardından..
91 Okunma.
25 Aralık 2021
'2022’ yılını karşılarken..
60 Okunma.
15 Aralık 2021
Gardı düşürmemek..!
89 Okunma.
13 Aralık 2021
Biz bunu nasıl becerdik.!?
70 Okunma.
07 Aralık 2021
‘Alçak Başkan’ muhabbetleri..
136 Okunma.
03 Aralık 2021
Başkan Yılmaz, bu iddiaları önemsemeli..!
100 Okunma.
29 Kasım 2021
Mazeret bitti..!
81 Okunma.
23 Kasım 2021
Farkında mıyız..?
125 Okunma.
18 Kasım 2021
Zehirli dil..!
67 Okunma.
15 Kasım 2021
Onlar Başardı! Sıra Kimde!?..
66 Okunma.
Haber Yazılımı