Ozan Utku ARICAN ABD'NİN 'CAMBAZA BAK' OYUNU !
Yazı Detayı
19 Haziran 2022 - Pazar 19:54 Bu yazı 60 kez okundu
 
ABD'NİN 'CAMBAZA BAK' OYUNU !
Ozan Utku ARICAN
oznn.utkk@gmail.com
 
 

   Türkiye Cumhuriyeti Devleti son yıllarda özellikle terör sorununun çözümü noktasında önemli mesafe katetti.  2015 yılından itibaren başlayan süreç hala tazeliğini korusa da, şehirlerde artık bombaların patladığı, hendeklerin kazıldığı kaos dönemi sona erdi, yerini sükunete bıraktı. Neticede bu sükunet ve terör batağının büyük ölçüde kurutulması siyasi ve sosyal yaşamı, vatandaşın siyasal tarcihlerini derinden etkilemekte. 

Harekat kaçınılmaz.!

Bölücü  terör ile mücadelede  siyasal iktidar ve TSK’nin mücadele konseptinin değişerek; Fırat Kalkanı Harekâtı, İdlib Operasyonu, Zeytin Dalı Harekâtı, Barış Pınarı Harekâtı, Bahar Kalkanı Harekâtı ve Pençe-Kilit Operasyonu’yla tam anlamıyla bölgede bir terör koridoru’ oluşturma gayretlerinin TSK tarafından önlenerek güvenlik koridoru oluşturulmuş olmasının başta ABD ve AB nezdinde nasıl bir hoşnutsuzluğa neden olduğunu hepimiz gördük, yaşadık ve hala da yaşıyoruz.

 Türkiye’yi yaz aylarında Suriye’nin kuzeyinde operasyona iten sebeplere göz attığımızda ise Suriyeli sığınmacıların ülkemizdeki durumları ve meydana gelen sorunlar; ABD ve Rusya’nın sınırımızda 30 km.derinlikte bir güvenlik koridorunun gerçekleşmesi konusunda yazılı taahhütlerini yerine getirmeyerek, terör oyununa devam etme gayretleri ve doğan güvenlik boşluğu, teröristlerin ülkemize karşı saldırılarına devam ediyor olması ABD ve Rusya’nın tüm  itirazlara  karşın yeni bir TSK  operasyonunu zorunlu kılıyor.

 Peki, Türkiye ne yapıyor ya da ne yapmalı?

Tabii ki, göbeğini kendisi kesmeye çalışıyor. Gelişmişlik bakımından Dünya’da söz sahibi olan Rusya ve ABD, kendi çıkarları söz konusu olduğunda, ‘demokrasi ve ‘insan hakları’  kavramlarının ardına gizlenerek uluslararası kamuoyunda tiyatrolarını sürdürmeye devam ediyorlar. Bu bir bakıma emperyalist devletlerin 2. Paylaşım savaşı sonrası kurdukları ‘ Yeni Dünya Düzeni’ ni yeniden kurmak  arzusuyla ‘3. Dünya Paylaşım Savaşı’nın fitilini ateşlemesi...

   Türkiye, Suriye’ye bir operasyon düzenleyerek, hem halkın tepkisini hem de Suriye’lilerin olağandışı ve devletin ekonomik olarak karşılayacağı maliyetleri hayli arttırmasını göz önüne alarak, PKK /YPG/PYD (emperyalist ülkelerin finanse edip eğittiği paralı askerler) ‘ ye karşı operasyonlarına hız kesmeden devam ediyor. Suriye’nin kuzeyine  TSK operasyonunun başlatılması an meselesi.

Miçotakis, ABD’nin Eyalet Valisi’dir.!

  Dünya’da son zamanlarda meydana gelen olaylara baktığınızda uzun zamandır Ukrayna-Rusya savaşı konuşuluyor. Pandeminin ülke ekonomilerini sarsmasıyla birlikte, pandeminin hangi ülkenin biyolojik silah ürünü olduğu hala  tartışılırken, bir anda bu tartışma yerini diğer gelişmelere bıraktı. (Bildiğini gibi yakın zamanda ABD’nin Ukrayna’da bir çok laboratuvar kurdurarak biyolojik silah ürettiği uluslararası basına yansımıştı. Hatta ‘Maymun Çiçeği’ Virüsü’nün de ABD ordusu tarafından yıllar önce geliştirildiği de geçtiğimiz  günlerde basında ve bilim çevrelerince iddia edildi.)  Bir anda ABD, İki Kutuplu Dünya’da olduğu gibi Ukrayna üzerinden Rusya’yla karşı karşıya geldi.  Bu arada, Zelensky’nin Soros tarafından finanse edildiği ve bir turuncu devrimle başa geçirildiğini unutmamak gerekiyor.  Aynı şekilde ABD silah, para ve lejyoner yardımı da yaparak Ukrayna’ya kol kanat germeye çalışsa da Avrupa Birliği bu blokta etkisiz kaldı ve ABD’nin 2.Dünya Savaşı’ndan sonra nasıl bir hegemonya kurduğunu açıkça gösterdi. Rusya-Ukrayna savaşında oynadığı rolle ABD halâ dünya jandarması olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.  Aylardır Yunanistan’a yaptığı askeri yığınak bir yana son günlerde Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in  ABD’nin ‘Yeni Eyalet Valisi’ olduğunun konuşulup, tartışılıyor olması rastlantı olmasa gerek.

Bağımsızlık ve Egemenlik, bir ulusun kimliğidir.!

   Biz, Türkiye olarak,  tarihsel süreçte aslında aynı yollardan geçerken Yunanistan ile aynı kaderi paylaşmıştık.  2.Dünya Savaşı’nın sonunda ABD, Avrupa  ve Türkiye’ye Marshall ve Truman ekonomik yardımları yaptığında, bir çok ülke ekonomik bağımsızlığından ciddi ödünler verdi. Ekonomik yardımların ardından Sovyet tehlikesi bahane edilerek, bir çok ülkeye ABD ordusu askeri üsler kurdu. Bu üsler sadece asker bulundurmadı, aynı zamanda SSCB’ye karşı stratejik silahların hatta nükleer bombaların konuşlandırıldığı ve casusluk faaliyetlerinin yürütüldüğü merkezler olarak hizmet verdi.  İşte, biz, Yunanistan’la  o yıllarda üsler konusunda da ortak noktada buluştuk. Ancak, Yunanistan içten içe bağımsız karakterini  geçmişte olduğu  gibi yitirdi, kullanıldı ve yönlendirildi. Aynı şekilde ülkemizde de benzer olaylar ve durumlar meydana geldi. O yüzden üsler sorunu 21. yüzyıla girmemize rağmen tartışılmaya ve tehlike olarak görülmeye devam ediyor. ABD’nin ülkemizde gerçekleşmiş askeri darbeler ile FETÖ’cülerin 15 Temmuz darbe kalkışmasındaki rolü de unutulmamalı.

Türkiye, neden kuşatma ve saldırı altında?

   2. Dünya Savaşı patlak verdiğinde emperyalist devletler nasıl SSCB’yi bahane edip ülkelere çıkarları için yerleşmeye çalıştıysa, bugün de aynı sebepler öne sürülüyor ve yayılmacı politika ve nüfus mücadeleleri  devam ettiriliyor. 1. Dünya Savaşı (Paylaşım Savaşı) zamanında İngiltere bir numaralı güç olarak sahnedeyken de Rusya’ya karşı alınacak önlemler için aşağı yukarı aynı stratejiler öne sürülüyordu (Klasik bir çevreleme politikası).  Şimdi aynısını  günümüzde ABD yapıyor ve bugün Türkiye, hedef ülkelerden biri konumunda. NATO’ya üye olmasına rağmen Türkiye neden hedef ülke konumuna geldiğini  bir çok kişi belki saçma bulabilir, gereksiz görebilir, yanlış, abartı  olduğunu düşünebilir; ancak, ne yazık ki, ABD’nin politikalarına ters düştüğünüz bir durum varsa ve sözkonusu ülke Türkiye ise, işler değişir. 

Kabul edelim ya da etmeyelim, Dünya’daki hiçbir emperyal güç, Türkiye’nin Misak-ı Milli sınırlarını ortaya atmasına ve yıllar önce işgal edilerek elinden zorla ya da masa başı oyunlarla alınan bölgeler konusunda sakin-sessiz durmasını bekleyemez. Tam tersi, büyük bir jeo-stratejik sorun yıllardır yaşanıyor  Bu paylaşım savaşında taşları yerinden oynatarak, bölgesel güç olduğunuzu göstermek, haklarınızı dillendirmek demek, sınırlarınıza ABD’nin ordu yığması demektir.

Ege Adalar ve Batı Trakya gerçeği

    ABD ve Rusya, bölgede kendi oyununu Türkiye’nin etkisini en aza indirgeyerek sürdürmek istiyor. Oysa ki, Türkiye ile komşu ülkelerle ilişkileri bozmak yerine kendi ulusal hak ve hukukunu korumak  ama Türkiye’de masada yer almak istiyor. Peki, Yunanistan neyin telaşında? Yunanistan, askeri güç olarak Türkiye’nin  savunma sanayini, askeri operasyonlarını, ürettiği silahları, askeri kabiliyetini ve geçmişte Türkiye’nin Ege ve Batı Trakya’da yaşadığı haksızlıkları biliyor. Batı ile Yunanistan, Türkiye’nin yakın tarihte yaşadığı  kayıplara ve acılara karşı halkın içinde uyuyan, ancak  her an uyanacak olan ulusal arzularının, adalet duygusunun  farkında. O yüzden Yunanistan. evine ateş düşmüş biri gibi oradan oraya koşturup, geçmişte olduğu gibi kendisine kol kanat gerecek hamiler ile  sorumsuzluklarına  devam edebilecek bir ortam arıyor. Ancak unutuyor, ABD. Vietnam’ı, Irak’ı  ve  Afganistan’ı  askeri olarak işgal ettiğinde hezimeti yaşadı ve işgaller, yaşananlar  büyük bir öfke ve  tepkiyle karşılandı. Aynı şekilde İtilaf Devletleri, Türkiye’yi parçalayıp, bölmek, uydu devletler kurmak   isterken,   Türk milleti buna yol ve geçit vermedi. ‘Anadolu Macerası’ sonuçta ‘ Anadolu Felaketi’ olarak tarih kitaplarında yerini aldı.

   Türkiye, Suriye’deki kangrenli kolu kesmeye çalıştıkça, ‘adaları işgal edecekler, Yunanistan’a saldıracaklar’ propagandası ve kışkırtmalarla, Türkiye’yi başka bir kulvara çekmeye çalışarak tuzağa düşürmek istiyorlar. ABD ve Batılı ülkelerin. siyonistlerin Irak ve Suriye’nin kuzeyinde kurulu  oyunlarının bozulmaması,  vekalet savaşının taşeronu olan PKK-YPG’li teröristlere yönelik TSK’nin operasyonunu bir şekilde türlü oyun ve tertiplerle engellemek istiyor.  Yunanistan’ı ülke olarak  ABD  üsleri ile doldurması, ülkeye envai çeşit silah taşıması ve ,bir Türk-Yunan  savaşının kışkırtıcılığına soyunması bu yüzden, yani boşuna değil..

 
Etiketler: ABD'NİN, 'CAMBAZA, BAK', OYUNU, !,
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
20 Nisan 2024
Türk Rönesansı: KÖY ENSTİTÜLERİ (1940-1954)
1 Okunma.
01 Nisan 2023
Türk Siyasi Zihniyeti Neden Çözüm Üretemiyor?
83 Okunma.
29 Mart 2023
TÜRKİYE'DE DOĞRU SİYASET HANGİ İLKELERE DAYANMALI?
51 Okunma.
25 Mart 2023
HAYAT BİZE NEYİ ÖĞRETEMEDİ?
38 Okunma.
25 Mart 2023
GERÇEĞİN IŞIĞINDAKİ BUKALEMUN
37 Okunma.
04 Şubat 2023
TARTIŞMA VE ELEŞTİRİ KÜLTÜRÜ NİYE ÖNEMLİ?
86 Okunma.
30 Ocak 2023
GERÇEĞİN IŞIĞINDAKİ BUKALEMUN
42 Okunma.
21 Aralık 2022
ŞEREF VE İSTİKLÂL
41 Okunma.
12 Aralık 2022
İktisadi Krizler Tüketim Alışkanlıklarını Nasıl Etkiledi?
43 Okunma.
08 Aralık 2022
Anadolu ve Türkler
39 Okunma.
05 Aralık 2022
SİYASİ DURUŞ VE KİMLİK SORUNU
41 Okunma.
01 Ekim 2022
‘Türkiye, Türkiye’den Büyüktür’
52 Okunma.
01 Ekim 2022
KIVILCIM
37 Okunma.
30 Ağustos 2022
GAFLET-DALALET-HIYANET
52 Okunma.
29 Ağustos 2022
TOPLUMSAL ALZHEİMER
53 Okunma.
19 Temmuz 2022
TÜRKİYE'DE EĞİTİM ÜCRETSİZ Mİ?
67 Okunma.
27 Mayıs 2022
FİYASKO: NEO-LİBERAL EKONOMİK-POLİTİKA
47 Okunma.
09 Mayıs 2022
AŞAĞILIK PSİKOLOJİSİ VE İNSANOĞLUNUN DEHLİZLERİ
84 Okunma.
06 Mayıs 2022
İNTERNETİN NATO'SU NE ANLAMA GELİYOR?
48 Okunma.
06 Mayıs 2022
TARİHTE BİR YOLCULUK.. (1)
43 Okunma.
06 Mayıs 2022
KÜLTÜREL DÖNÜŞÜM VE EĞİTİM
44 Okunma.
25 Mart 2022
BİR PULSUZ DÜŞÜNCE
79 Okunma.
25 Mart 2022
DOSTOYEVSKİ'den TOLSTOY'a...
76 Okunma.
25 Mart 2022
MABED
41 Okunma.
23 Mart 2022
ATATÜRK VE DEVRİM -2-
48 Okunma.
01 Mart 2022
BU GİDİŞLE...
74 Okunma.
01 Mart 2022
ATATÜRK VE DEVRİM -1-
42 Okunma.
15 Şubat 2022
CEPHANE
85 Okunma.
03 Şubat 2022
BELEDİYE, HALKLA İÇSELLEŞME VE HALKÇILIK
74 Okunma.
22 Ocak 2022
13
89 Okunma.
18 Ocak 2022
Endüstriyel Et Yığınları
60 Okunma.
07 Ocak 2022
Batıcılık ve Aşağılık Psikolojisi
105 Okunma.
28 Aralık 2021
Kapitalizm İçerisinde Şans Oyunu ve İnsana Dair..
88 Okunma.
12 Aralık 2021
GÖNLÜ YOL GÖSTERİCİ, ELİ ÖPÜLESİ İNCİLÂ ÖĞRETMEN
157 Okunma.
29 Kasım 2021
Çok Farklı Bir Gelecek..!
136 Okunma.
28 Kasım 2021
Çok Farklı Bir Gelecek..!
52 Okunma.
23 Kasım 2021
EFESLİ HERAKLEİTOS'A SELAM OLSUN
64 Okunma.
15 Kasım 2021
TAVUĞUN BACAĞI..!
66 Okunma.
10 Kasım 2021
Deve Kuşu Politikası
68 Okunma.
Haber Yazılımı